Upozorenje

Studenti upoznati s načinom rada Ureda pravobraniteljice za djecu 2024.

Studente prve godine prijediplomskog sveučilišnog studija Rani i predškolski odgoj i obrazovanje je na nastavi iz kolegija Pedagogija ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, u utorak 21.5.2024. posjetila Savjetnica pravobraniteljice za djecu Danijela Žagar.





Savjetnica pravobraniteljice za djecu upoznala je studentice s ovlastima i načinu rada Ureda pravobraniteljice za djecu, pritužbama po kojima Ured postupa, zakonodavnim aktivnostima i obilascima institucija, a posebno o problemima u ostvarenju dječjih prava i postupanja Ureda u izgradnji cjelovitog sustava zaštite djece. Predstavila im je i Mrežu mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu i Forum mladih 16 +, s kojima Ured surađuje u svojim aktivnostima za djecu.

Predavanje je bilo usmjereno na rani i predškolski odgoj i obrazovanje, odnosno konkretno djelovanje Ureda pravobraniteljice kao i regionalnog ureda, mogućnosti i izazove vezane za programe i sadržaje za djecu ranog uzrasta, dostupnost, sigurnosne, prostorne, organizacijske i kadrovske uvjete odrastanja djece.

Osim toga, u svojem se izlaganju Savjetnica osvrnula i na moguće primjere ranjivih skupina djece u predškolskoj ustanovi, primjerice povodom prestanka obiteljske zajednice roditelja, nasilja u obitelji, sigurnosti djece u prometu, djece čiji su roditelji u zatvoru i drugo.

Savjetnica je ovom prilikom pozvala studentice na suradnju u aktivnostima u promociji dječjih prava tijekom studija, ali i tijekom njihove buduće prakse u radu u predškolskim ustanovama ili na drugim mjestima.

Na ovaj način, studenti su mogli vidjeti praktično djelovanje institucije koja prvenstveno štiti djecu i mlade, brojne primjere postupanja i partnerstva ostvarena s odgajateljima, stručnim suradnicima i stručnim tijelima, kao i najbližu suradnju s roditeljima i starateljima djece i mladih, uključujući neposredan rad s djecom i mladima.


 

 
.
 

Dozvolili ste korištenje kolačića na Vašem računalu. Odluku možete promijeniti.